Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΙΚΑ χωρις γιατρους!

Οι διοικήσεις των εργατικών κέντρων Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Αγρινίου συντονίζουν τις ενέργειές τους, απαιτώντας λύση στο πρόβλημα
- Η αναμονή για καρδιολόγο φτάνει τις 30, για ορθοπεδικό στις 7, για οφθαλμίατρο τις 18 και για παθολόγο στις 23 ημέρες!

 Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το θέμα της έλλειψης γιατρών από πολλές ειδικότητες στο ΙΚΑ Ναυπάκτου, με βασικότερη αυτή του παθολόγου.
Οι συμβάσεις των γιατρών έχουν λήξει εδώ και πολύ καιρό, αλλά το υπουργείο δεν έχει ακόμα υπογράψει τις νέες συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μπαίνουν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία.
Σε ότι αφορά τον παθολόγο, το ΙΚΑ Ναυπάκτου εξυπηρετείται από τον παθολόγο που πηγαίνει κάποιες ημέρες και ώρες της εβδομάδας από το Αντίρριο. Όταν κάποιος ασφαλισμένος επικοινωνήσει με το 184 και ζητήσει ραντεβού με παθολόγο παίρνει την απάντηση ότι δεν υπάρχει. Τώρα το πώς θα εξυπηρετηθεί είναι ένα ζήτημα που το κέντρο των ραντεβού του ΙΚΑ προσπαθεί να λύσει με άλλο τρόπο. Δηλαδή ρωτάει τον ασφαλισμένο ποιο άλλο ΙΚΑ είναι κοντά. Τα πλησιέστερα στη Ναύπακτο είναι του Μεσολογγίου και της Πάτρας. Στην Πάτρα δεν υπάρχει περίπτωση, γιατί όλα τα ραντεβού είναι κλεισμένα, ενώ στο Μεσολόγγι κάτι μπορεί να γίνει, μετά όμως από τουλάχιστον 25 ημέρες.
Οι ελλείψεις όμως σε ειδικότητες γιατρών του ΙΚΑ Ναυπάκτου δεν περιορίζονται μόνο στον παθολόγο, αλλά και σε πολλές άλλες ειδικότητες, όπως είναι του οφθαλμίατρου. Και σε αυτή την περίπτωση η εξυπηρέτηση γίνεται πάλι από το Μεσολόγγι, που όμως δεν έχει οφθαλμίατρο μέσα στα ιατρεία του, αλλά έχει συμβεβλημένη γιατρό που εξετάζει στο δικό της ιατρείο και το ραντεβού βέβαια δεν ορίζεται νωρίτερα από το γνωστό πλέον εικοσαήμερο. Όσο για ορθοπεδικό ούτε λόγος. Και σε αυτή την περίπτωση μάλλον ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Έτσι για να πάει ένας ασφαλισμένος στο Μεσολόγγι για να κάνει τις εξετάσεις του, πρέπει να κάνει ορισμένα έξοδα μετακίνησης και βέβαια να χάσει το μεροκάματό του, το οποίο φυσικά δεν του πληρώνει κανείς. Όπως κανείς δεν του πληρώνει και τα έξοδα μετακίνησης.
Μπορεί το 184 να παραπέμπει τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ Μεσολογγίου, όμως και εκεί τα προβλήματα είναι μεγάλα και μάλιστα επισημάνθηκαν χθες στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, μετά τη συνάντηση της διοίκησης με την διευθύντρια των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Μεσολογγίου. «Από την συνάντηση διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΙΚΑ εξαιτίας της μη ανανέωσης των συμβάσεων επτά ιατρών του τοπικού υποκαταστήματος, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των εργαζομένων και των συνταξιούχων να έχει φτάσει στο κόκκινο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Κ. Μεσολογγίου Μ. Θεοφιλάτος.
Επίσης ενδεικτικά ανέφερε ότι: Οι δαπάνες για την πρόσληψη του μικροβιολόγου είναι 1.100 ευρώ το μήνα και την στιγμή αυτή το ΙΚΑ αιμορραγεί οικονομικά περί τις 5.000 ευρώ την ημέρα, από την έλλειψή τους, ενώ η  αναμονή για καρδιολόγο φτάνει στις 30 ημέρες, για ορθοπεδικό στις 7 ημέρες, για οφθαλμίατρο στις 18 ημέρες και για παθολόγο στις 23 ημέρες, διότι τελειώνουν τα φάρμακα του μήνα.
Έτσι λοιπόν είναι επιτακτική η ανάγκη υπογραφής των συμβάσεων των γιατρών για να πάψει κάποια στιγμή η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Και από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου ο πρόεδρος Μ. Χάρος έχει κάνει μια σειρά ενεργειών και παραστάσεων στους αρμοδίους, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, όμως, όπως δείχνει το αποτέλεσμα, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το ΙΚΑ Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, αλλά και εκείνο του Αγρινίου, οι πρόεδροι και των τριών εργατικών κέντρων προγραμματίζουν μια συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν και να καθορίσουν μια ενιαία στάση, ώστε η διεκδίκηση να είναι πιο δυναμική.
Πάντως οι αγανακτισμένοι ασφαλισμένοι απειλούν  με δυναμικές κινητοποιήσεις και μάλιστα σύντομα...
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου