Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Λαογραφικό Μουσείο Παραβόλας αποτέλεσμα γυναικείας πρωτοβουλίας


<><>
<>
<><>
Ο στόχος επετεύχθη. Το Λαογραφικό Μουσείο Παραβόλας λειτουργεί από τις 20 Ιουνίου 2010 με επιτυχία. Ο κόπος των γυναικών που το οραματίστηκαν απέδωσε καρπούς

 Στόχος και σκοπός του συλλόγου γυναικών δήμου Παραβόλας «Η Τριχωνίδα» είναι αρχικά η επέκταση του μουσείου και κατόπιν το μουσείο να περιέλθει στα χέρια του δήμου. Οι ώρες λειτουργίας είναι 6 με 8 κάθε Κυριακή

Στη θέση αρχαίο Βουκάτιο (παλιό Κάστρο) στην Παραβόλα δεσπόζει το λαογραφικό μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου του 2010. Το παλιό και επιβλητικό κτήριο που στεγάζεται πλέον το λαογραφικό μουσείο αρχικά λειτουργούσε ως σχολαρχείο και στη συνέχεια ως το εξατάξιο γυμνάσιο της περιοχής, ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση του ήταν ως δημαρχείου του δήμου Παραβόλας. Το 2008 ιδρύθηκε ο σύλλογος γυναικών του δήμου Παραβόλας «Η Τριχωνίδα». Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου που απαρτίζονταν από την πρόεδρο κα Δήμητρα Καρατζίνη, την αντιπρόεδρο κα Μαρία Μιργιάννη, τη γραμματέα κα Ιωάννα Κουτσοκώστα, την ταμία κ. Μαρία Παπαϊωάννου και τα μέλη κα Γεωργία Λιάρου, Μαρία Παναγιωτοπούλου και Ιωάννα Παπαθανάση, το οποίο στόχευε στην δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου. Η εξελεγκτική επιτροπή του πρώτου Δ.Σ. αποτελούνταν από την πρόεδρο κα Μαρία Συντίλα, την κα Αθανασία Σελιμά και την κα Αμαλία Μαντζάνα.
Η επιθυμία των γυναικών αυτών, ολόκληρου του συλλόγου των γυναικών του δήμου Παραβόλας και του νέου διοικητικού συμβουλίου είναι μετά την υλοποίηση του μουσείου να περιέλθει στα χέρια του δήμου με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή και διατήρηση του μουσείου. Στην παρούσα φάση στόχος του Δ.Σ. είναι να τους παραχωρηθούν επιπλέον αίθουσες στο υπάρχων κτήριο με σκοπό την επέκταση του μουσείου. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, επιπρόσθετο φωτογραφικό υλικό, καθώς και άλλα εκθέματα που είναι προς σκέψη και συζήτηση από τα εμπλεκόμενα μέλη. Σήμερα το λαογραφικό μουσείο λειτουργεί σε αίθουσες που παραχώρησε στο σύλλογο γυναικών του δήμου Παραβόλας «Η Τριχωνίδα», ο δήμαρχος Παραβόλας κ. Βασίλης Καπέρδας.
Το μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα από τον προηγούμενο αιώνα όπως οπλισμό και εξοπλισμό από το 1821, γεωργικά μηχανήματα, χειροποίητα σκεύη οικιακής χρήσης, φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την αρχιτεκτονική των σπιτιών, όπως ήταν παλιά στην περιοχή της Παραβόλας, καθώς και φωτογραφίες ατόμων. Περιλαμβάνει επίσης αναπαραστάσεις επαγγελμάτων, παραδοσιακές ενδυμασίες, βιβλία, χειροποίητα λευκά είδη κ.τ.λ.
Τα περισσότερα εκθέματα συγκεντρώθηκαν από δωρεές των μελών του συλλόγου γυναικών «Η Τριχωνίδα» και κατοίκων επίσης ολόκληρου του δήμου Παραβόλας, ενώ άλλα αγοράστηκαν από το ταμείο του συλλόγου των γυναικών.
Αξιοσημείωτο είναι πως το μουσείο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη περιποίηση, τάξη και καθαριότητα, καθώς επίσης και από την προσωπική δουλειά και μόχθο των γυναικών που ανέλαβαν οικειοθελώς να βγάλουν εις πέρας το μεγάλο αυτό έργο που είναι η κληρονομιά για την Παραβόλα και την ευρύτερη περιοχή της Αιτ/νίας. Σύντομα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ιστοσελίδα του συλλόγου γυναικών, η οποία θα περιέχει πληροφορίες για το λαογραφικό μουσείο και το σύλλογο. Η διεύθυνση θα είναι trixonida.gr. Οι ώρες επισκεψιμότητας του κοινού είναι κάθε Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα χωρίς εισιτήριο. Αν ενδιαφέρονται σχολεία του νομού να επισκεφτούν το μουσείο, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6977 – 366987 κα Μαρία Μιργιάννη, πρόεδρος του Δ.Σ. και 6972 – 606442, κα Ιωάννα Κουτσοκώστα γραμματέας του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου