Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Το ενέκρινε η Μπιρμπίλη, το απέρριψε η Βουλή...


Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
Συνεχώς προσπαθούμε και επιδιώκουμε να ασχοληθούμε με το αγαπημένο θέμα της στήλης, που είναι η διεθνής οικονομία και οι παγκόσμιες γεωοικονομικές εξελίξεις και συνεχώς αυτή μας η προσπάθεια δεν ευοδώνεται, επειδή κάτι σημαντικό και άξιο σχολιασμού συμβαίνει στην χώρα μας.
Έτσι και εχθές επιχειρήσαμε να αναφερθούμε στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, προκειμένου στο σημερινό μας άρθρο να προσεγγίσουμε την παγκόσμια γεωοικονομική πραγματικότητα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά από την επέμβαση της δύσης στη Λιβύη και το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, αλλά τελικά δεν σταθήκαμε τυχεροί.
Οι εσωτερικές εξελίξεις παρά την απεργία των δημοσιογράφων ήταν πραγματικά καταιγιστικές. Ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ (ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ) απέρριψε το εγκριθέν ομοφώνως από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών και τον... ηλεκτρονικό τζόγο.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε μερικά τεχνοκρατικής υφής ζητήματα. Η κυβέρνηση Κ. Σημίτη είχε απαγορεύσει με νόμο τα τεχνικά και τα τυχερά παιχνίδια. Για την απαγόρευση των τεχνικών παιχνιδιών η χώρας μας είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) με ημερήσιο πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ. Στην συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αλλά και σε άλλες αντίστοιχές αποφάσεις του ιδίου δικαστηρίου γίνονταν σαφές ότι για τα τυχερά παιχνίδια η κάθε χώρα μπορεί να κάνει ότι θέλει.
Ο νόμος που απορρίφθηκε από το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο, νομιμοποιούσε και τα τεχνικά (όπως απαιτούσε η απόφαση του ΔΕΚ) και τα τυχερά παιχνίδια (όπως απαιτούσαν εισπρακτικές ανάγκες υπουργείου και προμηθευτών, αλλά καμιά διεθνής υποχρέωση της χώρας δεν απαιτούσε.
Τι είναι όμως τα περιβόητα τυχερά παιχνίδια;
Δεν θα πάμε σε δυσνόητους ορισμούς. Οι περιβόητοι «κουλοχέρηδες» ή «φρουτάκια» είναι μηχανές που παίζουν τα πιο πολλά από τα μέχρι σήμερα γνωστά τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με τον απορριφθέντα νόμο προβλέπονταν η λειτουργία έως 30.000 τέτοιων μηχανών σε όλη την επικράτεια. Δηλαδή η Ελλάδα θα μετατρέπονταν σε ένα απέραντο καζίνο.
Με απολύτως αντικειμενικούς όρους, άριστα έπραξε το ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ που απέρριψε το νομοσχέδιο και να ευχόμαστε να αντέξουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν σε αυτό, στις κυβερνητικές πιέσεις που θα ασκηθούν για να αλλάξουν την αρνητική τους θέση.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε το νομοσχεδίου προβάλλοντας την αναγκαιότητα της είσπραξης περίπου 700 εκατ. Ευρώ, για να πάρει πληρωμένη απάντηση από την κα Β. Παπανδρέου «Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος».
Τελικά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιστράτευσε τα μεγάλα μέσα, δηλώνοντας «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο».
Κατ’ αρχήν δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα κ. Υπουργέ. Θα το καταπιείτε και αυτό όπως κατάπιατε τόσα άλλα!
Τις δημόσιες δηλώσεις διαφοροποίησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις αποφάσεις και πράξεις της κυβέρνησης, τον αιχμηρό και οξύ τρόπο με τον οποίο κρίνονται και κριτικάρονται τα κυβερνητικά πεπραγμένα από τα ΜΜΕ και μέρος του πνευματικού κόσμου, την κοινωνική απαξίωση και αποστροφή που προκαλείται εσείς και οι συνάδελφοί σας όταν κυκλοφορείτε στους δρόμους.
Τώρα θα καταπιείτε και την κοινοβουλευτική απόρριψη από την δική σας κοινοβουλευτική ομάδα!
Όσο για το γεγονός ότι το απορριφθέν νομοσχέδιο εγκρίθηκε δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο, το ενέκρινε η Μπιρμπίλη, το απέρριψε η Βουλή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου