Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Στο "χειρουργείο" ο Ψωμιάδης...


Λεπτοί πολιτικοί χειρισμοί από τη ΝΔ για να μην υπάρξει δεξιό μέτωπο


Με την τήρηση λεπτών ισορροπιών προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει το θέμα που ανέκυψε με την καταδίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Θεσσαλονίκη. Θέμα που τείνει να εξελιχθεί σε γενικότερο πονοκέφαλο πάντως για ολόκληρη την κεντροδεξιά «πολυκατοικία»…
Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να στηρίξει μεν τον κ. Ψωμιάδη αλλά χωρίς να τον εναγκαλιστεί αφού στο εσωτερικό της, όπως και στην εκλογική της βάση, ο μέχρι σήμερα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει ισχυρές συμπάθειες όσο και αντιπάθειες.
Το ζήτημα προέκυψε σε μια συγκυρία κατά την οποία η ΝΔ βλέπει στις δημοσκοπήσεις να...
. υποχωρούν και τα δικά της ποσοστά αλλά ταυτόχρονα να μειώνεται εντυπωσιακά η απόσταση από το ΠΑΣΟΚ. Επομένως είναι γι’ αυτήν στρατηγικής σημασίας ο στόχος να περάσει μέσα στους επόμενους μήνες στην πρώτη θέση, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει την «πολυτέλεια» να χάσει άλλες από τις υπάρχουσες δυνάμεις της είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Ο κ. Ψωμιάδης, τόσο με το προσωπικό του ιδιόμορφο στυλ όσο και με τις απόψεις που εκφράζει, απευθύνεται σε έναν πυρήνα παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων της βόρειας Ελλάδας. Και αυτό είναι το «όπλο» με το οποίο διαπραγματεύεται, αφήνοντας ανοικτό μάλιστα και το ενδεχόμενο η «επόμενη κίνησή» του να είναι η δημιουργία κόμματος που θα παραπέμπει σε μια «Λίγκα του Βορά» αλά ελληνικά.
Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μικρό αλλά σε μια περίοδο επαπειλούμενου κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο και ρυθμιστικό για το συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων. Η «απειλή» στρέφεται φυσικά και κατά του ΛΑΟΣ που θεωρείται πιο όμορος χώρος με εκείνον του κ. Ψωμιάδη. Γι’ αυτό και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης έσπευσε αμέσως και πρώτος να του προσφέρει τη στήριξή του ξεχνώντας τις συγκρούσεις τους στις παραμονές των περιφερειακών εκλογών και καταθέτοντας μέσω των βουλευτών του μια φωτογραφική ουσιαστικά τροπολογία βάσει της οποίας θα αποτρεπόταν η έκπτωση του κ. Ψωμιάδη από το αξίωμα του.
Για τη ΝΔ το θέμα είναι πιο σύνθετο διότι όσο κι αν η ηγεσία της δεν θέλει να έχει ανοικτό άλλο ένα μέτωπο εκ «δεξιών», δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που σύμφωνα με πληροφορίες διατύπωσαν ισχυρές ενστάσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται στο υπόλοιπο ακροατήριο της κεντροδεξιάς τυχόν πρόσδεση με τον κ. Ψωμιάδη. Άλλωστε μπορεί τώρα ο περιφερειάρχης να καταδικάστηκε για μια υπόθεση μείωσης προστίμου για την οποία μπορεί να επικαλείται κοινωνικά και ανθρωπιστικά κίνητρα, είναι όμως γνωστό ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα και άλλες σοβαρότερες ποινικές υποθέσεις του από την περίοδο που ήταν νομάρχης Θεσσαλονίκης. Κατά συνέπεια θα ήταν και άχαρο για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους βουλευτές, να μεταβληθεί σε υπερασπιστή διαρκείας του κ. Ψωμιάδη.
Χωρίς να εγκαταλείπει λοιπόν ένα στέλεχός της, που διεκδίκησε μάλιστα και την ηγεσία, η ΝΔ στοχεύει με προσεκτικές και σωστές «χειρουργικές» κινήσεις να αδρανοποιήσει όσο περνούν οι μέρες την «απειλή Ψωμιάδη». Και κυρίως να του αποστερήσει κάθε δικαιολογία για οποιαδήποτε διασπαστική κίνηση στο προσεχές κρίσιμο διάστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου