Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια

Έφτασε στη Βουλή η δικογραφία για το σκάνδαλο της αγοράς των υποβρυχίων. Η δικογραφία που αποτελείται από 50 ογκώδεις φακέλους αφορά στην απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης των 4 υποβρυχίων τύπου 214 καθώς και του εκσυγχρονισμού 3 υποβρυχίων τύπου 209 «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, με κύριο ανάδοχο τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπως και της κατάρτισης δύο συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απορρέουν από τις δύο αυτές αναθέσεις.
Η δικογραφία έχει αναπαραχθεί και έχει μοιραστεί στα κόμματα, τα οποία θα προτείνουν και θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες τον τρόπο κοινοβουλευτικής διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πράσινων και γαλάζιων πρώην υπουργών κατά το διάστημα 1998-2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία το μόνο όνομα που αναφέρεται είναι εκείνο του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ φωτογραφίζονται "λοιπά μέλη της κυβερνήσεως που αποφάσισαν την υπογραφή των συμβάσεων, καθώς και μελών των κυβερνήσεων που κατά καιρούς επόπτευαν την υλοποίηση τους αφού δεν επαναδιαπραγματεύτηκαν ούτε τροποποίησαν τις συμβάσεις".
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση έχει ζητήσει η Ν.Δ., ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο σύστασης απευθείας προκαταρκτικής επιτροπής, δεδομένου ότι με τη λήξη της τρέχουσας βουλευτικής συνόδου, τον Ιούνιο, λήγει και η αποσβεστική προθεσμία του Συντάγματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού από τη σημερινή Βουλή.
Προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής απαιτούνται 30 υπογραφές και 151 ψήφοι από την ολομέλεια της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου