Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πυρ ομαδόν οι εργολήπτες για τα χρέη των Δήμων και της πρώην νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας

Μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού οι εργολήπτες προσπαθούν να κάνουν γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολήπτες Δημοσίων έργων από τα «φέσια» που τους έχει φορέσει τόσο το κράτος όσο οι ΟΤΑ αλλά και η Περιφέρεια..






Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών δημοσίων Έργων Αγρινίου έστειλε επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών Υποδομών και τους βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας για το συγκεκριμένο θέμα. Στην επιστολή ο ΣΕΔΕ Αγρινίου αναφέρει ότι μετά από «κοπιώδεις προσπάθειες, κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις διαφόρων «Καποδιστριακών» Δήμων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πλην αυτών που απαρτίζουν τους νέους δήμους Μεσολογγίου και Ναυπάκτου, που ανήκουν στο αντίστοιχο Σύνδεσμο. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε στοιχεία για τους δήμους Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αλυζίας, Ανακτορίου, Αρακύνθου, Αστακού, Θέρμου, Ινάχου, Μακρυνείας, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παράβόλας, Παρακαμπυλίων, Στράτου, Φυτειών. Αντίθετα, και παρά το ότι είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να μας δώσουν στοιχεία, δε μας τα παρείχαν οι δήμοι Αμφιλοχίας, Θεστιέων, Μεδεώνος, Μενιδίου και Παλαίρου».
Στη συνέχεια την επιστολής οι Εργολήπτες ασκούν σχολιάζουν πολύ καυστικά τα στοιχεία που συνέλλεξαν λέγοντας μάλιστα ότι διαπίστωσαν πως είχε στηθεί ένα «ξέφρενο πανηγύρι αδιαφάνειας, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων. Οι Δημοτικοί άρχοντες και οι πέριξ αυτών ανέθεταν έργα ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ στα ίδια και στα ίδια πρόσωπα. Αντί το σύστημα να χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, η συνήθης πρακτική των δήμων ήταν η κατάτμηση των έργων σε πολύ μικρά κομμάτια, ώστε να εμπίπτουν στα όρια των απευθείας αναθέσεων και έτσι να μπορεί η κάθε Δημοτική αρχή να τα αναθέτει στους εκλεκτούς της».
«Βγάζουν μάτι» υποστηρίζουν οι εργολήπτες τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου 2010. Επιπλέον τονίζουν οι περισσότεροι δήμοι προέβαιναν σε απευθείας αναθέσεις έργων ακόμη και το Δεκέμβριο του 2010, ενώ σε λίγες μέρες έπαυαν να υφίστανται. «Είναι πράγματι άξιο απορίας πότε πρόλαβαν να κατασκευαστούν και να παραληφθούν τα έργα!!!»
Σε άλλο σημείο της επιστολή τους οι εργολήπτες αναφέρουν ότι σε δεκαπέντε μικρούς Καποδιστριακούς δήμους το ποσό των απευθείας αναθέσεων για ένα μόνο έτος (2010) ξεπερνά τα 7 εκ. ευρώ.
Τονίζουν επίσης ότι δεν είναι τυχαίο το ότι εκκρεμούν πολλές δικαστικές αποφάσεις εναντίον τοπικών αρχόντων για το θέμα αυτό.
Οι εργολήπτες στη συνέχεια της επιστολής τους αναφέρουν τους λόγους που πρέπει να καταργηθούν οι αναθέσεις ενώ επισημαίνουν πως όλα τα μεγάλα και μικρά έργα πρέπει να μελετώνται από μηχανικούς και κατόπιν να δημοπρατούνται σε ανοιχτούς διαγωνισμούς.
Δεν σταματούν όμως εκεί. Με έτερη ανακοίνωση οι εργολήπτες καλούν τους νέους δήμους και την Περιφέρεια να μην δημοπρατήσουν κανένα νέο έργο, εάν δεν εξοφληθούν τα χρέη των προηγούμενων. Τα στοιχεία που παραθέτουν μιλούν για οφειλές θα ξεπεράσουν τα  18.000.000 ευρώ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται
«Η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κατάστασης των τελευταίων δεκαετιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα χρέη των Δήμων και της (πρώην) Νομαρχίας προς τους εργολήπτες, να έχουν φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα και, σίγουρα, δυσανάλογα προς τις δυνατότητες τους.
Ο Σύνδεσμος μας ζήτησε, με σχετικές αιτήσεις του, να πληροφορηθεί το ύψος των οφειλών προς τους εργολήπτες από τους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας, Θέρμου, Ξηρομέρου αλλά και από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας (πρώην Νομαρχία).
Από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας (πρώην Νομαρχία) δεν πήραμε ακόμα απάντηση, λόγω μη ολοκλήρωσης της απογραφής. Προφορικές πληροφορίες αναφέρονται σε οφειλές που θα ξεπεράσουν τα  18.000.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά διευρυμένο, πλέον, Δήμο Αγρινίου, το χρέος προς τους εργολήπτες υπολογίζεται πλέον των 14.000.000 ευρώ.
Για τους Δήμους  Ακτίου-Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Θέρμου και  Ξηρομέρου , η απογραφή συνεχίζεται και, βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων, το συνολικό τους χρέος θα κυμανθεί από 4.000.000 € έως 5.000.000 €.
Τα χρήματα αυτά δεν είναι κέρδη των εργοληπτών, όπως μερικοί εκ των υπόχρεων ισχυρίζονται. Είναι χρήματα, που οι εργολήπτες με προσωπική εγγύηση τους οφείλουν στην αγορά (στις μάντρες υλικών, τα πρατήρια καυσίμων, τους προμηθευτές σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος, σε μικροεπαγγελματίες, σε οικογενειάρχες υπεργολάβους), σε εργατοτεχνικό προσωπικό, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς αλλά και στο ίδιο το κράτος, που ζητά φόρους για χρήματα που, ακόμη, τους χρωστά (!).
Θα είναι αναλγησία και ανευθυνότητα εκ μέρους των παραπάνω φορέων, προς τους ανθρώπους του Νομού μας , να προβούν στη δημοπράτηση νέων έργων (πλην των εκτάκτων και επειγουσών περιστάσεων), χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους.
Καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νίας και τους Δήμους της,  να μην προγραμματίσουν κανένα νέο έργο και να κινητοποιηθούν για εξεύρεση πιστώσεων και την πληρωμή των υπερβολικά μεγάλων χρεών τους στους εργολήπτες. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε σε κινητοποίηση και τους 8 βουλευτές του Νομού μας. Το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και δε χωρά η παραμικρή ολιγωρία.»
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
O  ΠΡΟΕΔΡΟΣ,  ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου