Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Λιβύη : Συμμαχικά αεροσκάφη επιχειρούν στη Βεγγάζη

Το πράσινο φως έδωσε η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Καντάφι.
Οπως είπε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έπειτα από ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου, ξεκινούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι της Λιβύης.  Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Σαρκοζί τόνισε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό. Πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την «δολοφονική παράνοια» στη Λιβύη. Ο Καντάφι-είπε- μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.
Μετά τη λήξη της Συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι. Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο Καντάφι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός και θα αντιμετωπίσει την επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι αμάχων. «Εξακολουθεί τις ωμότητες κατά του ίδιου του λαού του και επομένως ήρθε η ώρα για δράση. Πρέπει να είναι επείγουσα, πρέπει να επιβάλουμε την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η σφαγή των αμάχων».
Γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν σήμερα στο λιβυκό εναέριο χώρο, μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο γαλλική στρατιωτική πηγή. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV. Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη, που βρίσκεται στα χέρια των εξεγερμένων, προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Την ίδια ώρα, ο Καντάφι εξαπέλυσε σήμερα νέες επιθέσεις στη χώρα του αλλά και νέες απειλές προς τη Δύση, προς την  οποία διαμήνυσε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να επέμβει στη Λιβύη και αν το κάνει θα μετανιώσει. Σύμφωνα με επιστολή του Καντάφι προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, οιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης θα είναι «πραγματική επίθεση». Σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».
Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Σάββατο τη Βεγγάζη, η οποία βομβαρδίστηκε, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι πέντε οβίδες έπεσαν στα περίχωρά της. Το πρωί, αεροσκάφος, πιθανότατα MIG, έπεσε φλεγόμενο από τα πυρά των αντικαθεστωτικών.
Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι στο νοσοκομείο Τζάλα στη Βεγγάζη μεταφέρθηκαν 26 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες μετά το βομβαρδισμό της πόλης.
Οι λιβυκές δυνάμεις, πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα επίθεση με βλήματα όλμου και στην πόλη Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και η πόλη εξακολουθεί να μην έχει προμήθειες νερού, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός κατοίκου.
Αξιωματούχοι της λιβυκής κυβέρνησης αρνούνται ότι επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζουν ότι τηρούν την κατάπαυση του πυρός.
Πηγή : Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου