Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Να γιατί χρεοκοπούμε...


Γράφει ο Δευκαλίων
Aπό το "Στοχασμός-Πολιτική"
Παρακολουθήσαμε όλοι  τα όσα συνέβησαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τον παραιτηθέντα Γενικό Γραμματέα κ. Δ. Γεωργακόπουλο.
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι το οποίο ισχύει στον απόλυτο βαθμό για εμάς. Κανένας από την περί τον Γιώργο Παπανδρέου κυβερνητική ομάδα δεν διαθέτει το παραμικρό ελαφρυντικό για τα όσα διαπράττονται αυτή την στιγμή εναντίον του Ελληνικού Λαού, μέσω της φίλο-μνημονιακής πολιτικής. Είναι όλοι εξ ίσου συνυπεύθυνοι διότι ακόμα και αν δεχθούμε ότι δεν γνώριζαν ή διαφωνούσαν, τότε με το πέρασμα του χρόνου δεν ήταν δυνατόν παρά να αντιληφθούν τα όσα δεινά επισωρεύονταν στην πλάτη του Ελληνικού Λαού και να έχουν ήδη αποστασιοποιηθεί. Άρα είναι όλοι συνυπεύθυνοι χωρίς καν το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας
Πάμε τώρα στα της παραιτήσεως του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Δ. Γεωργακόπουλος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ακραιφνής υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική αντιπαράθεση του 2007 και πιστός πολιτικός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου, συμμετέχει ενεργά σαν οργανωμένο μέλος στην πορεία του κινήματος προς την...
 εξουσία και εκλέγεται συνεχώς βουλευτής από το 1981 έως το 2007, ενώ ορκίζεται υφυπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης στις κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου. Με δύο κουβέντες είναι αυτό που λέμε στην απλή νέο-ελληνική πολιτική ορολογία «Βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Αντίθετα με τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης, δεν έχουν να επιδείξουν αντίστοιχες κομματικές περγαμηνές. Κάπου εκεί, όταν μεσουρανούσε ο εκσυγχρονισμός του Κ. Σημίτη, κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο κομματικό πεδίο διορισμένοι από τον Κ. Σημίτη σε συμβουλευτικά τεχνοκρατικά όργανα. Χωρίς κομματική και πολιτική ιστορία και χούλιγκαν του νέο-φιλελευθερισμού, ήταν τα ιδανικά μέλη της νέας και υπό τον Γιώργο Παπανδρέου ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν διέθεταν πρακτική πολιτική και ιδεολογική παιδεία. Σε αυτήν την αταίριαστη ομάδα ανέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ανεξάρτητα από το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ένα είναι το απολύτως τεκμηριωμένο δεδομένο. Από όλο το πολιτικό προσωπικό που έχει μαζέψει γύρω του ο Γιώργος, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος με στοιχειώδη τακτική και πολιτική παιδεία.
Μα είναι ποτέ δυνατόν την ώρα που η χώρα δίνει -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. πρωθυπουργού- μία πολύ κρίσιμη μάχη, να παραιτείται ο πολιτικό προϊστάμενος του φοροεισπρακτικού μηχανισμού; Και μάλιστα τώρα που παρατηρείται μεγάλη υστέρηση στα προϋπολογισθέντα έσοδα; Έχει σκεφθεί κανείς πόσο κακό θα κάνει στην Ελληνική Χρηματαγορά αυτή η παραίτηση;
Όταν ο νεαρός fund Manager στην HSBC Φιλιππίνων που διαχειρίζεται μερικά δις δολάρια, αύριο το πρωί ανοίξει το computer και διαβάσει στο Bloomberg αυτήν την είδηση, θα σκεφθεί αμέσως «κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα ας ξεμπερδεύω να μην γράψω ζημιές» και θα δώσει εντολή πώλησης για όσους Ελληνικούς Τίτλους έχει ακόμα στο χαρτοφυλάκιο του. Πτώση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, διεύρυνση του spread και πάει λέγοντας…
Τόσο πολύ δύσκολο ήταν να σκεφθεί κάποιος από τους Γκαιμπελίσκους του Μαξίμου, ότι έπρεπε να καλέσει τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο και να του πει. «Κάτσε στο γραφείο σου πιες το καφεδάκι σου διάβασε την εφημερίδα σου αλλά δεν θα παραιτηθείς αυτήν την ώρα. Περίμενε να ηρεμήσει η κατάσταση και τότε το ξανασυζητάμε». Έτσι απλά και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του να αποφύγει τις αναταράξεις στην Ελληνική Χρηματαγορά.
Το επιχείρημα ότι έπρεπε να φύγει ο ανίκανος Δημήτρης Γεωργακόπουλος, για να πάρει την θέση του ο ικανότατος κ. Τάδε, δεν ισχύει αφού ακόμα και αν η συνθήκη του ικανότατου είναι υπαρκτή 100% το κακό που θα γίνει στις χρηματαγορές, την ίδια ώρα που διεξάγεται μία κρίσιμη διαπραγμάτευση, θα είναι ανεπανόρθωτο.
Αλλά είπαμε, αυτή η πρωτοβουλία για να αναληφθεί προκειμένου να μην προκύψουν αρνητικές εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα τα’ άλλα κοινό μυαλό και λογική. Είδος εν ανεπάρκεια στο στρατό συμβούλων που μας έχει προκύψει μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Γι’ αυτούς και την υπόλοιπη «παρέα» του Γιώργου Παπανδρέου, αν οτιδήποτε που συμβεί προξενεί το συναίσθημα του φόβου και προκαλεί εν δυνάμει πανικό στην κοινή γνώμη είναι καλοδεχούμενο. Η θετική πολιτική δράση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας είναι γι’ αυτούς άγνωστη διαδικασία.
Με ρωτούν φίλοι και γνωστοί αν πρόκειται και γιατί χρεοκοπούμε. Δυστυχώς πέραν των νόμων της Ιστορίας και της Οικονομίας που ήδη κινούνται απειλητικά εναντίον της χώρας μας, ο σπουδαιότερος λόγος είναι η έλλειψη κοινής λογικής που διέπει την δράση των περισσοτέρων κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων.
Να γιατί χρεοκοπούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου