Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο η ραδιενέργεια στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα όπου σημειώθηκε έκρηξη

 

Από "dosepasa"
 
H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δηλώνει εις γνώση των ειδήσεων που μεταδίδονται για την έκρηξη στον Φουκουσίμα και έχει ζητήσει επειγόντως στοιχεία από τις πυρηνικές αρχές της Ιαπωνίας.
Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 βρίσκονται σε...
 επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό μετά τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης –με κέντρο το εργοστάσιο– στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.Τον αντιδραστήρα εκμεταλλεύεται η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) και αυτός τροφοδοτεί, εν μέρει, την πρωτεύουσα. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο.
Υπάρχουν φόβοι ότι έχει διαφύγει μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας από το εργοστάσιο λόγω της υψηλής πίεσης στον υπερθερμαινόμενο αντιδραστήρα, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του ίδιου του αντιδραστήρα προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης του.
Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι το επίπεδο της ραδιενέργειες στο εξωτερικό του εργοστασίου, που είναι οκταπλάσιο του κανονικού, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία προς το παρόν.
Πολλοί εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1 τραυματίσθηκαν έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες είχαν πληγεί από τον χθεσινό φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Τζίτζι είχε μεταδώσει την είδηση πως ακούσθηκε έκρηξη και καπνοί έγιναν αισθητοί να υψώνονται από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, με την ιαπωνική τηλεόραση να επιβεβαιώνει με τις εικόνες της την πληροφορία.
Προβλήματα και σε δεύτερο πυρηνικό
Η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι απώλεσε την δυνατότητα να ελέγχει την πίεση στους αντιδραστήρες σε ένα δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά το σεισμό 8,9 βαθμών στη χώρα.
Η Tepco προχώρησε στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα Νο2, αφού έκανε το ίδιο και στο πρώτο εργοστάσιο όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji.
Ραδιενεργό ΚαίσιοΡαδιενεργό Καίσιο εντοπίσθηκε κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκουσίμα στη σεισμόπληκτη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης σήμερα.
Το νέο εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.
“Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση”, δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. “Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3 χλμ.”, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου