Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αθώος ο πρώην Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας από τον Άρειο Πάγο

Για το θέμα της μεταφοράς μαθητών - Είχε καταδικαστεί από το Εφετείο Πατρών

Αθώος κηρύχθηκε από τον Άρειο Πάγο ο κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος ως νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας καταδικάστηκε το 2010 από το Πενταμελές Εφετείο Πατρών για παράβαση καθήκοντος, σε φυλάκιση 7 μηνών με αναστολή. Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Πατρών, κρίνοντας ότι ο κ. Σταμάτης πρέπει να κηρυχθεί αθώος. Η υπόθεση αφορούσε την ανάθεση μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2003 σε δύο ιδιοκτήτες ταξί που είχαν έδρα εκτός της περιοχής των μεταφερομένων μαθητών χωρίς να προηγηθεί μειοδοτικός διαγωνισμός. Όμως, τρίτος ενδιαφερόμενος υπέβαλε προσφυγή κατά της ανάθεσης και η απόφαση του νομάρχη ακυρώθηκε από τον περιφερειάρχη.
Παρ' όλα αυτά, ο κ. Σταμάτης ως νομάρχης εξέδωσε και για την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο ανάλογη απόφαση με ανάθεση στους δύο ιδιοκτήτες ταξί την μεταφορά των μαθητών χωρίς και πάλι μειοδοτικό διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 3731/2008 χαρακτηρίσθηκαν νόμιμες όλες οι νομαρχιακές συμβάσεις μεταφοράς μαθητών που καταρτίστηκαν κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων διαδικασιών.
Ωστόσο, το Εφετείο έκρινε ότι ο νόμος δεν μπορεί να άρει το αξιόποινο και αφορά κυρίως στην ικανοποίηση των αστικών αξιώσεων.
Αντίθετα ο ΑΠ έκρινε εσφαλμένη την άποψη του Εφετείου γιατί αφορά όχι μόνο το αστικό μέρος αλλά και τις ποινικές ευθύνες, αφού δεν κάνει διάκριση. Και συνεπώς με βάση τον ευμενέστερο αυτό νόμο έπρεπε να κηρυχθεί αθώος ο κ. Σταμάτης.
O κ. Σταμάτης ήταν υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου κατά τις τελευταίες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου